Η ημικρανιακού τύπου κεφαλαλγία είναι μια από τις σημαντικότερες νευρολογικές καλοήθεις παθήσεις που αφορά περίπου το 11,5% του συνολικού πληθυσμού. Προκαλεί διαταραχή στην λειτουργικότητα του πάσχοντος και αλλοιώνει την καθημερινότητα του. Στον σύγχρονο κόσμο αποτελεί μια από τις πιο κοστοβόρες παθήσεις τόσο από πλευράς θεραπευτικής προσέγγισης αλλά και απώλειας ωρών εργασίας.
Η παθογένεια της ημικρανίας δεν είναι επαρκώς αποδεδειγμένη. Έχουν διατυπωθεί κατά καιρούς αρκετές θεωρίες. Η πλέον πλέον σύγχρονη εντοπίζει την αιτία σε απομυελίνωση των αισθητικών νεύρων.
Η κλινική της εικόνα είναι χαρακτηριστική. Πρόκειται για κεφαλαλγία (πόνο κεφαλής) που μπορεί να εκκινεί από το πρόσθιο, πλάγιο ή οπίσθιο τμήμα της καταλαμβάνοντας σύντομα το ένα ημιμόριο (μισό τμήμα) και συνδυάζεται με ναυτία έμμετο διπλωπία φωτοφοβία. Εάν η συμπτοματολογία αυτή επαναλαμβάνεται σε τακτά χρονικά διαστήματα κατά την διάρκεια του έτους τότε μιλάμε για χρόνια ημικρανία.
Για να τεθεί η διάγνωση χρειάζονται :
1) Η λήψη καλού ιστορικού
2) Ενδελεχής κλινική εξέταση. Σε αυτήν την περίπτωση μπορεί να χρειαστεί συνδρομή και άλλων ειδικοτήτων όπως ΩΡΛ οφθαλμίτρου, οδοντίατρου κλπ
3) Απεικονιστικές εξετάσεις. Με τον έλεγχο της αυχενικής μοίρας μπορεί να αποκαλυφθούν παθολογικά αίτια που μιμούνται κεφαλαλγία τύπου ημικρανίας.
Η θεραπευτική προσέγγιση περιλαμβάνει την μη επεμβατική και την χειρουργική αντιμετώπιση.
Α. ΜΗ ΕΠΕΜΒΑΤΙΚΗ :
Φαρμακευτική αγωγή η οποία περιλαμβάνει κοινά αναλγητικά και μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη για την αντιμετώπιση της οξείας κρίσης. Για την αντιμετώπιση της χρόνιας μορφής της ημικρανίας χορηγούμε αντιεπιληπτικά και αντικαταθλιπτικά φάρμακα. Στα όπλα της φαρμεκευτικής θεραπείας θα πρέπει να σημειωθεί η χρήση της βουτυλικής τοξίνης (BOTOX) τόσο για ανακούφιση των συμπτωμάτων αλλά και για την διάγνωση επιτυχίας μιάς ενδεχόμενης χειρουργικής προσέγγισης.
Β. ΕΠΕΜΒΑΤΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ :
1) Νευροτροποποίηση των αισθητικών νεύρων. Με χρήση ηλεκτροδίων ραδιοσυχνοτήτων (RF) γίνεται αλλαγή της ξειτουργίας των νευρικών ινών μεταφοράς του πόνου χωρίς να επηρεάζονται οι λοιπές αισθητικές λειτουργίες του όπως η αίσθηση του ψυχρού – θερμού ή η αφή.
2) Χειρουργική εκτομή των πασχόντων νεύρων.
Σε αυτήν την περίπτωση διατέμνονται ή αφαιρούνται μερικοί αισθητικοί κλάδοι νεύρων ώστε να διακοπεί τελείως η αγωγή του πόνου.